Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Houtbouw

Om te bouwen heb je materiaal nodig. Hout en steen zijn de meest gebruikte bouwmaterialen, het hangt wat van de streek af welk overheerst. In (vrijwel) ieder stenen gebouw wordt ook hout toegepast, bijvoorbeeld voor de kap, balklagen en deuren. Wanneer hout constructief het belangrijkste bouwmateriaal is, spreken we van houtbouw. Daarbij worden ook wel andere materialen gebruikt, voor dakbedekking en vaak ook voor delen van wanden.
Met uitzondering van statusgebouwen, als kerken, paleizen en kastelen, is in noord-Europa de houtbouw allesbepalend geweest, tot wat de 'verstening' genoemd wordt. De opkomst van het bouwen in (bak)steen begon in de steden al in de middeleeuwen, 'gestimuleerd' door de vele stadsbranden. Op het platteland werd tot in de 20e eeuw in hout gebouwd.
De vakwerkbouw overheerste. Die bestaat uit een frame van forse balken, verstevigd door schoren en andreaskruisen. De invulling van de vakken bestaat vaak uit vlechtwerk.
In bosrijke streken werd veel meer hout per gebouw toegepast, horizontaal in de vorm van blokbouw (vooral in de Alpen), of verticaal (zoals we dat kennen van de staafkerken in Scandinavië).
Eind 19e eeuw kwam de belangstelling voor houtbouw opnieuw op, in de vorm van de chaletstijl. Maar daarbij ging het meestal om imitatie, waarbij stenen gebouwen opgeleukt werden met houten elementen, zoals sierspanten. Echte houtbouw kwam daarna in de mode dankzij enkele Wereldtentoostellingen, waar Scandinavische pre-fab houtbouw getoond werd.
Momenteel is echte houtbouw in vele vinex-wijken te bewonderen in de vorm van al dan niet legale schuurtjes en tuinhuisjes, afkomstig uit tuincentra.

Tekst: Jean Penders (03-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders