Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Gevelsteen

De gevelsteen is het 'steen geworden uithangbord', zoals dat in de middeleeuwse straat bungelde aan de gevels van de houten huizen. Toen de verstening het straatbeeld grondig wijzigde, werd daarmee niet alleen afgerekend met de hinderlijke overstekken van de vakwerkbouw, ook de uitstallingen en de vele soorten uithangtekens mochten het verkeer niet meer hinderen. Je zou kunnen zeggen dat het uithangbord toen een kwart slag draaide en vooral in de 17e eeuw in de architectuur van de gevel werd opgenomen. Omdat deze stenen versie toch een reclameobject bleef, was opvallen nog steeds een belangrijke eis. Hij werd daarom in felle kleuren geschilderd, waardoor je vaak niet meer kon zien of hij wel van steen was. Maar ja, houten 'gevelstenen' hadden niet het eeuwige leven en werden eerder vervangen. Net als bij de moderne gevelreclames, trouwens, die ook proberen aan te geven wat er (vandaag) te koop is.
Wie ergens in hartje stad afspreekt, zal eerder dan de naam van een bekende winkel of café noemen dan een huisnummer. De aanduiding van die naam als 'adres', liefst fraai uitgebeeld, is dan ook de tweede functie van de gevelsteen. Waar vertrok de (post)koets? In Utrecht bijvoorbeeld vóór Leidseveer 27. Maar je zocht geen huisnummerbordje, je zag vanzelf de gevelsteen 'Inde Koets Waege'.
Niet alleen de koopman liet een gevelsteen uithakken. De adel had al eeuwen eerder de beeldhouwkunst gebruikt om haar roem uit te dragen. Timpanen, wapenschilden, stichtingsstenen: veel stenen raken aan de gewone gevelsteen.
Gevelstenen verfraaien niet alleen de historische stad, ze vertellen ook veel over het leven en werken daarin. Ondenkbaar is een stadswandeling zonder verhalen aan de hand van deze gebeitelde documenten.

Tekst: Jean Penders (01-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders