Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Buitenwelfvlak

Een gewelf bestaat uit een constructie, vaak gemetseld van bak- of natuursteen, die een binnen- en een buitenkant heeft. De binnenkant zie je wanneer je staat in de ruimte die door het gewelf overspannen wordt. Het vlak dat je dan ziet is het binnenwelfvlak. Het buitenwelfvlak is - heel voor de hand liggend - het vlak aan de buitenkant. Het wordt ook wel de extrados genoemd.
Bij een tongewelf hebben het binnen- en buitenwelfvlak de vorm van een halve ton (of eigenlijk: halve cilinder). Bij een ribgewelf, dat tussen de ribben diverse gewelfkappen heeft, neemt het binnenwelfvlak dus een veel complexere vorm aan. Het buitenwelfvlak is evenzeer opgebouwd uit diverse bolle vormen en dat is wat je ziet wanneer je op Open Monumentendag onder de kap van een gotische kerk mag kijken.
Dat is heel bijzonder, ook al omdat de meeste buitenwelfvlakken helemaal niet zichtbaar zijn. Wie over een stenen boogbrug loopt of winkelt langs de Utrechtse grachten loopt over de tongewelven van de werfkelders, maar de buitenwelfvlakken zijn afgedekt met een flink pakket zand en bestrating.
Wanneer direct op het buitenwelfvlak dakbedekking aangebracht wordt, is er geen kap nodig. Het dak is dan een buitenwelfvlakdak

Tekst: Jean Penders (01-2008). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders