Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Transepttoren

De meest indrukwekkende middeleeuwse kerken hebben niet zelden een tweetorenfront. Vooral de Franse kathedralen staan erom bekend, maar bij belangrijke kloosters is deze opzet ook te zien. Het gaat steeds om belangrijke kerken, zowel uit de romaanse als de gotische periode.
Bij een tweetorenfront denken we als vanzelf aan de westgevel van een georiënteerde kerk. Toch is dat voorbarig. Pas in de overgang van het romaans naar de gotiek kwam het architectonische accent voor wat betreft het exterieur definitief op de westzijde van de kerk te liggen. Vóór die tijd was het soms de westgevel, maar vaak ook de viering die de meeste aandacht kreeg.
De vieringtoren is in dat laatste geval het letterlijke hoogtepunt. Deze kon omgeven worden door een tweetorenfront aan iedere transeptgevel, soms nog aangevuld met twee koortorens. Het niet voltooide ontwerp voor de kathedraal van Chartres illustreert dit verhaal. Een woud van maar liefst negen toren was hier voozien: de vieringtoren, twee maal twee transepttorens, twee koortorens en dan ook nog twee westtorens. Zes van deze torens reiken slechts tot de dakvoet. Alleen de westtorens hebben nu een hoge spits. En het zijn nou net deze laatste twee torens die nog (grotendeels) van de romaanse voorgangster van de kathedraal overgebleven zijn.




Tekst: Jean Penders, 11-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders